Wijdemeren

Op en rond het water volop in beweging

Wijdemeren is de - wellicht nog iets onbekende - naam van een nog vrij jonge gemeente die bestaat uit een zestal kernen. De dorpen die er deel van uitmaken zijn daarentegen zeker niet onbekend. Want wie kent nou niet Loosdrecht met zijn uitgestrekte plassen, geliefd bij beoefenaars van alle takken van watersport. En als er ijs ligt, trekken schaatsliefhebbers massaal naar Ankeveen en Kortenhoef. De plassen zijn in alle jaargetijden favoriet bij natuurliefhebbers. 


’s-Graveland geniet nationale bekendheid met zijn statige buitenplaatsen. De monumentale panden, gebouwd door rijke Amsterdammers in de zeventiende eeuw, liggen prachtig in het groen. De meeste buitenplaatsen hier zijn in het bezit van Natuurmonumenten, en hebben niets van hun oorspronkelijke grandeur verloren. Het Vechtdorp Nederhorst den Berg heeft met zijn Spiegelplas en Blijkpolderplas veel te bieden voor duikers. En hier staat ook kasteel Nederhorst, van waaruit Toonder Studio’s jarenlang heeft gewerkt. Vanwege de associatie met Marten Toonder wordt het kasteel ook wel Bommelstein genoemd.

 

En voor een dagje strand tenslotte weten velen de weg te vinden naar een van de leuke strandjes in Wijdemeren. Een van de bekendste is toch wel Recreatieterrein De Strook in Breukeleveen, gelegen aan de Vijfde Loosdrechtse Plas. Op een zonnige dag is het hier erg goed toeven.

De dorpen die samen de gemeente Wijdemeren vormen liggen centraal in Nederland, te midden van prachtige wateren en ongeëvenaard natuurschoon. En toch zijn ze voor iedereen goed te bereiken, dankzij hun gunstige ligging ten opzichte van de snelwegen en provinciale wegen.

Welkom in Wijdemeren!

Wat is er deze week te doen in Wijdemeren?

Het laatste nieuws