Kortenhoef

Beroemd door het schaatsen, maar er is meer...

Verreweg de grootste bekendheid geniet Kortenhoef door de prachtige schaatstochten die hier bij vorst worden uitgezet door oer-Hollandse landschappen. De lokale ijsclub zorgt dan voor het onderhoud, waardoor de duizenden schaatsliefhebbers onder optimale omstandigheden een toertocht kunnen uitrijden.

Door hun uitzonderlijke schoonheid zijn de Kortenhoefse Plassen in ieder seizoen aantrekkelijk voor natuurliefhebbers. Om de natuur hier in stand te houden en de kwaliteit van het water te waarborgen, zijn deze plassen alleen toegankelijk voor kano’s en roeiboten.

 

Wandelen door de natuur

Als u met vaste grond onder de voeten wilt genieten van het natuurschoon, is de rondwandeling over het Oppad en de Kromme Rading bijvoorbeeld een aanrader. Deze tocht van negen kilometer is uitgezet door Natuurmonumenten. De wandelaar wordt over het kerkpad tussen ’s-Graveland en Kortenhoef en over de oude grens tussen Utrecht en Holland geleid. Van begin tot eind heb je hier een geweldig uitzicht over zowel de Kortenhoefse als de Loosdrechtse Plassen.

 

Schoon water

De Wijde Blik is een van de schoonste plassen van Nederland. Er liggen zeven eilandjes met prachtige stranden in deze plas, waar je je boot kunt aanleggen. Net als op de Loosdrechtse Plassen zijn hier alle soorten vaartuigen toegestaan.

 

Cultureel dorp

Met een paar prachtige oude gebouwen heeft Kortenhoef ook de cultuurliefhebber veel te bieden. In het dorp staat een kerkje uit de veertiende eeuw, dat goed onderhouden is. Van de drie molens die vroeger de Kortenhoefse Polder bemaalden, is er een behouden gebleven, de Voorste Molen. Deze molen wordt ook wel de Gabriël genoemd. De naam komt van de schilder P.J.C. Gabriël, die de molen vaak heeft geschilderd. Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen er veel schilders van de Haagse School hierheen. En de schrijver Nescio vond in Kortenhoef inspiratie voor veel van zijn verhalen.

 

Kunst en galeries

In Kortenhoef en ’s-Graveland zijn van oudsher veel galeries te vinden. Tijdens de jaarlijkse kunstroute op beide Pinksterdagen houden ze allemaal open huis. Ze zijn dan, bijvoorbeeld met de fiets, via een speciaal uitgezette route te bezoeken.