Fietsroute Kasteel Sypesteyn

vrijdag 9 augustus 2019

– De gratis nieuwe kastelenfietsroute ‘Van Loosdrechts porselein tot ’s Gravelandse buitenplaatsen’ is een feit. Het betreft een digitale route die gemakkelijk online is samen te stellen, te downloaden en af te drukken. Op woensdag 7 augustus overhandigden Arno Ruis, programmaleider kastelen van NBTC Holland Marketing en Wouter Terpstra, directeur van Fietsnetwerk.nl de route aan Rimmert Sluiter, directeur van Kasteel-Museum Sypesteyn.

Het absolute hoogtepunt van de fietsroute is Kasteel Sypesteyn, de verborgen parel van Loosdrecht. Loosdrecht was vroeger een belangrijke wereldspeler voor de productie van karakteristiek porselein en het museum beschikt over één van de omvangrijkste porseleincollecties van het land. Sypesteyn maakt deel uit van de landelijke kastelenlijn; de bundeling van mooiste musea en tuinen bij kastelen en buitenplaatsen in Nederland.

Het fietsrondje ‘Kasteel Sypesteyn’ kruist onder andere Toeristisch Overstappunt (TOP) Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek in ’s Graveland. De route brengt fietsers langs fraaie buitenplaatsen en landgoederen, die in de 17e en 18e eeuw gebouwd zijn - vaak in opdracht van puissant rijke mensen uit Amsterdam, die via de rivier de Vecht land aankochten. De meeste buitenplaatsen worden tegenwoordig bewoond of gebruikt als kantoor en zijn dus niet toegankelijk voor publiek.

Deze route maakt deel uit van een landelijke samenwerking van 30 kasteelmusea en tientallen kasteelhotels- en restaurants in Nederland, met als doel om meer bezoekers uit Duitsland, Groot-Brittannië en Vlaanderen te trekken. In opdracht van NBTC Holland Marketing ontwikkelde Fietsnetwerk in totaal 8 compacte fietsroutes binnen deze samenwerking. Het fietsrondje ‘Van Loosdrechts porselein tot ‘Gravelandse buitenplaatsen’ is vanaf heden beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits en samen te stellen en te downloaden via https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsrondje-sypesteyn/