Weekend van de Klassieke Muziek in Het Jagthuis

vrijdag 28 september 2018

In het weekend van 12-14 oktober vindt in het Jagthuis voor de zesde keer het Weekend van de Klassieke Muziek plaats: muziek van Mozart en tijdgenoten, uitgevoerd op historische instrumenten.

Pianoforte
 Een pianoforte is een volledig houten instrument zoals dat rond 1800 werd gebouwd in kleine werkplaatsen in enkele grote Europese steden, met name in Wenen en Londen. De pianoforte is gebouwd om te spreken en dus helder te articuleren. De pianoforte is gebouwd voor kleine zalen, geluidssterkte staat daarmee niet op de eerste plaats. Later, in de eerste helft van de 19e eeuw, werden piano's in alle grote steden gemaakt in steeds grotere werkplaatsen, eerder fabrieken. Ze werden gemaakt om te zingen, en om veel geluid te maken want ze moesten een groot publiek, dus een grote zaal bedienen. Daarom is alles zwaarder, trager, gebouwd, en zit de moderne piano vol gietijzer. De zachtheid, nuance en variëteit van de pianoforte ging verloren.

Als we de klassieke muziek beter willen leren kennen zullen we moeten wennen aan een zachter geluid. Het Jagthuis is daar een uitgelezen plek voor: en zo ontstond het Weekend van de Klassieke Muziek. Elk najaar programmeert Het Jagthuis een weekend met kamermuziek van rond 1800 waarin de pianoforte een prominente rol speelt. Dit jaar vindt het weekend plaats van vrijdag 12 oktober tot en met zondag 14 oktober.

Tipje van de sluier
We zijn er trots op dat in het weekend een aantal jonge uitstekende pianofortespelers zijn geprogrammeerd. Zo komen Petra Somlai, zij hoort tot de absolute wereldtop op dit terrein, Rosalia Gómez Lasheras en Artem Belogurov. Daarnaast speelt het Il Faro Quartet strijkkwartetten van Joseph Haydn, op klassieke instrumenten.

Het Weekend van de Klassieke Muziek in het Jagthuis biedt een unieke kans om in korte tijd verschillende instrumenten te horen, waaronder twee verschillende pianofortes, in verschillende bezettingen. Er is eten voor wie op tijd inschrijft en gelegenheid om de musici te spreken. In de pauze van de concerten wordt een toelichting gegeven op de instrumenten. Zaterdag wordt de documentaire “Vervlogen Klank” vertoond.

vrijdag 12 oktober, 20.15 uur

Rosalía Gómez Lasheras - pianoforte en Csongor Szántó - zang

Lied-programma met werken van bekende klassieke componisten: Mozart, Schubert, Schumann en tijdgenoten van hen: Romberg, Stölzel, Reichardt, Schäffer.

Om 19 uur wordt een vegetarische tweegangen maaltijd geserveerd.

zaterdag 13 oktober, 15.00 uur

Il Faro Quartet - strijkkwartet

Joseph Haydn in Esterházy: Haydn’s strijkkwartetten opus 20 nr 3, opus 33 nr 1 en opus 74 nr 4

zaterdag 13 oktober, ca 16.00 uur

Documentaire “Vervlogen Klank”, een film over de restauratie van pianofortes, gemaakt door Patrick Drijver.

zaterdag 13 oktober, 20.15 uur

Petra Somlai - pianoforte

Uit de 35 werken voor piano van de Tsjech Jan Ladislav Dussek (1760-1812) speelt zij een selectie.

zondag 14 oktober, 15.30 uur

Artem Belogurov - pianoforte en Octavie Dostaler-Lalonde - cello

Bernhard Romberg - Grande Sonate pour le forte-piano avec accompagnement de violoncello, op. 5 nr 3 (1803)

Franz Schubert - Sonate voor fortepiano in Es, D.568 (1817)