'De Porseleinfabriek boven water' te zien in Kasteel-Museum Sypesteyn

dinsdag 5 juni 2018

De porseleinfabriek boven water is de tweede in een reeks van voorlopig drie tentoonstellingen, waarmee Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht zich presenteert als plek om kennis te nemen van het spannende verhaal van het Hollands porselein

Vanaf de eerste kennismaking met oosters porselein, voor het eerst door de reis van Marco Polo en vanaf de 17de eeuw door de invoer op grote schaal door de V.O.C., probeerden Europeanen dit fascinerende ‘witte goud’ na te maken. Het ‘arcanum’ of het geheim van de porseleinproductie werd in 1709 ontrafeld in Meissen. Gedurende slechts vijftig jaar blies ook Holland zijn partij mee in de productie van deze vorm van sierkunst.

De plek van de Loosdrechtse porseleinfabriek aan en nu deels in het water van de plassen werd een aantal jaren geleden grondig onderzocht en gedocumenteerd. De tentoonstelling De porseleinfabriek boven water brengt met behulp van grondstoffen en hulpmiddelen het productieproces in beeld. De vele gevonden misbaksels getuigen op hallucinante wijze van het grote afbreukrisico. Bij de opgraving kwamen ook onbekende vormen en decoraties boven water.

Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met de Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP)

De expositie is te bezichtigen t/m 28 oktober. Kijk hier voor actuele openingstijden.