Expositie 'Hollands Porselein op Sypesteyn, breekbare schoonheid uit de 18e eeuw' op Sypesteyn in Loosdrecht

Varia, Tentoonstelling

Met deze tentoonstelling profileert Sypesteyn zich als hét museum van het Hollands porselein. Dit is de eerste van voorlopig drie tentoonstellingen waarin dit thema in drie opeenvolgende jaren verder gestalte zal krijgen.

De vaste collectie wordt voor deze tentoonstelling uitgebreid met topstukken uit het Rijksmuseum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag en andere museale en particuliere bruikleengevers. Leidraad in de tentoonstelling is de fascinatie voor ‘het witte goud’ die in de achttiende eeuw wel werd aangeduid als maladie de porcelaine. Deze fascinatie werd bepaald door een combinatie van eigenschappen van het materiaal zoals het lichtdoorlatende en daardoor schijnbaar lichte karakter, gecombineerd met breekbaarheid en de mogelijkheid om uiterst fijne objecten vorm te geven. In deze tentoonstelling worden juist die voorwerpen getoond, die deze eigenschappen uitdragen en daarmee de maladie de porcelaine overdragen op het publiek.Lees meer: Porselein Bord

De productie van Hollands porselein vond plaats in een periode die qua stijlontwikkeling de opeenvolging van rococo, via neoclassicisme naar empire laat zien. Elk van deze stijlperioden stelde in haar uitdrukkingswijzen eisen, waaraan porselein tegemoet kwam.
De tentoonstelling vindt plaats in alle ruimten van de eerste verdieping van Kasteel Sypesteyn, als aanvulling op de permanente presentatie.

Deze tentoonstelling valt samen met een herziene uitgave van de publicatie De Hollandse porseleinroute die in samenwerking met de Stichting Hollands Porselein tot stand komt.

Wanneer?

Vanaf Vrijdag 9 juni 2017 tot en met Zondag 29 oktober 2017

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Dinsdag 12:00 17:00
Woensdag 12:00 17:00
Donderdag 12:00 17:00
Vrijdag 12:00 17:00
Zaterdag 12:00 17:00

Contactgegevens

Kasteel Museum Sypesteyn

Nieuw-Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht

Nieuw-Loosdrechtsedijk Model.NdtrcItem.HouseNumber
1231 LC, Loosdrecht